Page 56 - Behdari [Elmi] - Ser 12 - Vol 6 - No 02 - Zemestan 1402-----4 [Full]_C
P. 56

‫‪ 104‬نوفزامیدوتدممم |‬

‫شکل‪ .2-‬علائم بیماری گرمازدگی‬

‫باوجــود رعایت مــوارد ذکرشــده فوق‪ ،‬در برخی شــرایط مــواردی از‬       ‫و بهداشتی در اغلب موارد در دسترس رزمندگان قرار گیرد‪.‬‬
‫گرمازدگی در بین رزمندگان گزارش گردیده است که عمده موارد مهم‬        ‫‪ -4‬مصــرف یــخ‪ :‬در جبهههای جنگ در طی ‪ 8‬ســال دفاع مقدس‬
‫گرمازدگی در دوران دفاع مقدس میتوان به عملیات رمضان در سال‬          ‫به ویژه در شــرایط آب و هوای گرم بــرای تقلیل اثرات گرمازدگی‬
‫‪ 1361‬در منطقه کوشــک جفیر تا پاسگاه زید‪ ،‬سلسله عملیات قدس‬          ‫از یخ کافی که توســط آماد و لجستیک تهیه می‪-‬گردید (به ویژه‬
‫در تابســتان ‪ 1364‬در هورالهویزه و عملیات بیت‪-‬المقدس ‪ 7‬در سال‬       ‫در خطوط مقدم) و بهداشــت نیز بر سلامت بهداشتی یخ نظارت‬
                                                                   ‫مینمود‪ ،‬ســبب گردید اثــرات مخرب گرما در ایجــاد گرمازدگی‬
                               ‫‪ 1367‬در شلمچه اشاره کرد‪.‬‬            ‫کاســته شــود‪ .‬در ضمن کیســه یخ در اورژانسهای جبهه برای‬
‫خوشــبختانه هیچگونه موارد فوتی (شهادت) ناشــی از گرمازدگی در‬       ‫خنــک نمودن موارد گرمازدگی همواره مورد اســتفاده قرار گرفته‬
‫ســامانه آماری بهداری رزمی در دفاع مقدس گزارش نشــده اســت‪.‬‬
‫اگرچه گزارش مواردی از گرمازدگــی در بین رزمندگان اجتناب ناپذیر‬                                                  ‫است‪.‬‬
‫بوده است‪ ،‬لیکن خوشــبختانه بر حسب مصاحبه شفاهی انجام شده‬           ‫‪ -5‬مصرف نوشیدنیهای تأمین کننده آب و الکترولیت‪ :‬همانند دوغ‬
‫با برادران دکتر حیدرپور‪ ،‬ســردار فتحیان‪ ،‬سردار احدی‪ ،‬مهندس ملا‬     ‫شــور و شربت آبلیمو و خاکشــیر توسط رزمندگان در شرایط آب و‬
‫و برادر بهروزنژاد که اســناد آن در مرکز اســناد مؤسسه بهداری رزمی‬
‫دفاع مقدس و مقاومت موجود اســت با آمادگــی اورژانسهای جبهه‬                                ‫هوای گرم صورت میگرفته است‪.‬‬
‫و اقدامــات درمانــی به موقع مــوارد گرمازدگی خوشــبختانه بهخوبی‬   ‫‪ -6‬کاهــش فعالیتهای غیرضرور‪ :‬در طی ســاعات گــرم روز مورد‬
‫مدیریت و از عوارض آن کاســته شــده اســت‪ .‬ناگفته نماند که مردم‬     ‫توجه رزمندگان بوده اســت که تا حــدودی مواجهه غیر ضروری‬
‫قهرمان و شــهید پرورمان نیز در تأمین برخی از موارد فوق در حمایت‬
                                                                      ‫افراد رزمنده با شرایط آب و هوای گرم را کاهش داده است‪.‬‬
    ‫از رزمندگان از اقصی نقاط کشور نقش بیبدیلی ایفاء نمودهاند‪.‬‬      ‫‪ -7‬اســتفاده از چفیــه‪ :‬با خیس نمودن چفیه رزمنــدگان که آن را بر‬
‫در هر حال مجموعه بهداشــت با بهکارگیری متخصصین بهداشــتی‬           ‫روی ســر خود میانداختند تا حدودی از تأثیر مســتقیم آفتاب بر‬
‫(انجمن بهداشــت ایران) و نیروهای کارآمد و متخصص خود همواره‬         ‫مرکــز تنظیم دما (هیپوتالاموس) مغز کاســته شــده و در نتیجه‬
‫در جهت کاهش بار بیماریها بهویژه مرگومیر ناشــی از آنها تلاش‬
‫نموده و بحمدالله در این امر موفق بوده ‪-‬اســت که لازم است از همه‬                        ‫سبب کاهش گرمازدگی گردیده است‪.‬‬
‫نیروهای بهداشــتی و درمانی شاغل در جبهههای جنگ تشکر گردد‪.‬‬          ‫‪ -8‬مصرف چای‪ :‬که حاوی مایعات و مواد آنتی اکسیدان می‪-‬باشد‪،‬‬
‫به تدریج با سازگارشــدن افــراد اعزامی به مناطق گرمســیر و مصرف‬
‫مایعات لازم و نمک (قرص نمک که توســط واحدهای بهداشــت به‬                                ‫در بین رزمندگان متداول بوده است‪.‬‬
                                                                   ‫‪ -9‬مصــرف هندوانه و دیگر ترکیبات آبــدار (طالبی و خربزه)‪ :‬نیز در‬
                                                                   ‫جبهههای جنگ در تأمیــن آب و مواد قندی مورد نیاز رزمندگان‬

                                                                                                 ‫مورد استفاده بوده است‪.‬‬

‫‪ | 1402‬دوره ‪ | 6‬شماره ‪2‬‬                                            ‫نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت‬
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61