بسم الله الرحمن الرحيم
درسنامه آشنايي با فرهنگ و معارف دفاع مقدس، ويژه دانشجويان علوم پزشكي
خلاصه فصل 9
(جلد دوم ، صفحات 448 تا 474 از كتاب اصلي)،
براي استفاده توسط استادان و دانشجويان
تنظيم در زمستان 1402 ، توسط كارگروه تدوين درسنامه
عنوان فصل
پشتیبانی دارویی و تجهیزات پزشکی در بهداری رزمی؛
واکاوی تجارب دفاع مقدس و درسهایی برای آینده
سرپرست تدوین: واحد تدوین منابع آموزشی " آشنایی با فرهنگ و معارف دفاع مقدس" حوزة معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
.... ابزارها و روشهای مقابله با سلاحهای شیمیایی در اواخر جنگ به حدی توسعه یافته بود که امکان پاکسازی سریع تمامی مناطق بمباران شده با سلاحهای شیمیایی حتی مناطق صعبالعبور کوهستانی را به رزمندگان میداد. ... با تلاشهای ارزنده علمی و تخصصی و اتکاء بر روحیه خودباوری و خودکفایی، علیرغم افزایش وسعت کاربرد این سلاحها توسط نیروهای بعثی، عوارض ناشی از آنها در بین رزمندگان ایرانی کاهش چشمگیری یافته بود......
فهرست
اهداف آموزشی فصل 20
هدف از تنظیم متن خلاصه: کمک به فرایند تدریس و فراگیری
هدف اصلی فصل: شناخت تجارب پشتیبانی و تأمین نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی در دوران دفاع مقدس با رویکرد آیندهنگر
اهداف اختصاصی فصل:
آشنایی با:
مقدمه
اقدامات و تلاشهای شبانهروزی مسئولین امور دارویی در تهیه و تأمین داروها و تجهیزات پزشکی و خدمات مورد نیاز خطوط جبههها، نشان از حضور فعال صنعت داروسازی، دانشکدهها، استادان و دانشجویان داروسازی کشور، نهادهایی نظیر هلالاحمر و حتی قشرهای مختلف مردم در این مقطع از تاریخ پرافتخار میهن عزیزمان دارد. استفاده از این تجارب بیبدیل، علاوه برآنکه زیربنایی با ارزش در آغاز تحول و حرکت بهسوی خودکفایی دارویی دوران سازندگی بعد از جنگ شد، راهبردی گرانبها در پیشبرد اهداف کلان نظام سلامت و همچنین توسعة علمی پایدار کشور در عرصة داروسازی و تجهیزات پزشکی است.
کلمات کلیدی:
بستة امداد انفرادی، خدمات دارویی نظامی، داروسازی نظامی، داروهای ویژة نیروهای نظامی، کیف 910 و 911، واحد دارو و تجهیزات پزشکی بهداری رزمی.
Key words
Military Pharmacy, Combat Pharmaceutical Services, Specific Combat Drugs, Pharmacy and Medical Supply Unit, Personnel Medical Bag (Kit), Medical Supplies, Medical Equipment.
بعضی از واژه های برگزیده
داروسازی نظامی: یکی از رشتههای تخصصی علوم داروسازی است که دانش آموختگان آن بهطور مشخص و دقیق در ارتباط کاری مستمر با بخشهای گوناگون نیروهای نظامی هستند و خدمات خود را در شرایط عادی یا جنگ ارائه مینمایند.
خدمات دارویی نظامی: مشتمل بر تمامی خدمات تخصصی و فعالیتهای حرفهای است که افسران داروساز نظامی چه در موقعیتهای جنگی و یا در شرایط عادی طبق دستورالعملهای نظامی به یگانهای رزمی یا حتی جامعه انجام میدهند. این اقدامات گسترة وسیعی از فعالیتها مانند تشکیل و نظارت بر انبارهای دارویی و تجهیزات پزشکی، ساخت و تجویز داروها تا آموزش و پژوهش و ارائة دستاوردهای پژوهشی در مجامع علمی را دربر میگیرد.
داروهای ویژة نیروهای نظامی: تمامی داروهایی که در شرایط عادی در مراکز درمانی ویژه نیروهای مسلح مورد استفاده قرار میگیرند و یا به طور خاص در بیمارستانهای صحرایی زمان جنگ و حتی در صحنه نبرد توسط امدادگران کاربرد دارند، در این گروه دسته بندی میشوند.
واحد دارو و تجهیزات پزشکی بهداری رزمی: یکی از بخشهای حیاتی و واحدهای عملیاتی مهم در زنجیره امداد و انتقال مجروحان و مصدومین که در جایگاه معاونت دارویی و تجهیزات پزشکی هر قرارگاه نظامی دوران دفاع مقدس ایفای نقش مینمود، این واحد سیر تکاملی قابل توجهی را در 3 مقطع زمانی از جنگ تحمیلی، پشت سرگذاشته است.
کیف (بسته) امداد انفرادی: با ابتکار مسئولین دارویی دفاع مقدس، دو کیف یا بسته ویژه امداد فردی و دو بسته شامل کیف ویژة امداد انفرادی و کیف امداد مصدومان برای رزمندگان طراحی و مورد استفاده قرار گرفت، که اولی برای نیاز فردی رزمندگان و یا آسیبدیدگان از جراحات فیزیکی جنگی و دومی در مصدومیتهای شیمیایی- میکروبی– هستهای (ش.م.ر.) کاربرد داشت. محتویات آنها ویژه هر یک از این شرایط به گونهای متفاوت طراحی و چینش شده بود. پیش از این دوران کیفهای مشابهی بهنام کیفهای امدادی 910 و 911 در ارتش جمهوری اسلامی متداول بود که با آغاز جنگ تحمیلی براساس موارد فوق بازبینی شد.
ملزومات پزشکی[1]: اقلام بهداشتی ـ درمانی مصرفی دارای کاربرد در ارائة خدمات و مراقبتهای سلامت هستند که بهطور روزمره بعد از مصرف یا بهکارگیری، باید جایگزین شوند، از جمله اقلام یکبارمصرف (سرنگهای استریل، سرسوزن، آنژیوکت، دستکش، گاز استریل، باند و...)، اقلام مورد استفاده در مدت محدود (نظیر پنبه، لولههای آزمایشگاه و نوارهای آزمایش)، اقلام قابل استفادة مجدد (کاتترها و سرنگهای قابل استریل) و اقلام دارای تاریخ مصرف (نظیر ترمومتر، لارنگوسکوپ، آندوسکوپ و...).
تجهیزات پزشکی[2]: اقلام بزرگ و سرمایهای و دارای کاربرد طولانی چندساله مانند تختهای بیمارستانی، ترالی اورژانس، ستهای معاینه، ستهای جراحی، میکروسکوپ، یخچال آزمایشگاه و بانک خون، تجهیزات استرلیزاسیون و مانند آنها.
تاریخچه حضور و نقش داروسازان در مهمترین جنگ ها و نبردهای بشری
داروسازان به عنوان یکی از ارکان ارائه خدمات دارویی و بهداشتی در نظام درمانی همواره در جنگها و نبردهای بشری نقش خود را در حیطههای گوناگون این شاخه تخصصی ایفاء نمودهاند. نقش و جایگاه تخصصی عملکرد داروسازان در ساختارهای نظامی برای اولین بار در نشست سال 1894 انجمن داروسازان آمریکا تصویب و به ارتش وقت ارائه گردید.
تاریخچه قدیم خدمات دارویی در تشکیلات نظامی ایران
بر اساس اسناد و گزارشهای تاریخی همواره از خدمات درمانی و بهداشتی پزشکان و داروسازان در تشکیلات قشون و لشکری ایران در زمان صلح و یا دوران جنگ بهرهگیری شده است. در این زمینه میتوان از حضور و یا ارائه خدمات تخصصی توسط دانشمندانی همچون برزویه حکیم، ابوریحان بیرونی، سیف الدین مظفر کاشانی، میرزا محمد شیرازی، شیخ بهاءالدین عاملی(شیخ بهایی) و بسیاری دیگر، در جنگهای تاریخی، لشگرکشیها و یا اردوهای شاهی یاد نمود.
گذری بر داروسازی نظامی در عصر حاضر
داروسازی نظامی بهعنوان یکی از رشته های تخصصی در علم داروسازی حال حاضر مطرح و در بسیاری از کشورها از جمله امریکا رسماً آموزش داده میشود. شورای تخصصی استاندارد کردن ارائه خدمات پزشکی وزارت دفاع امریکا، وظیفه مهم و راهبردی تدوین برنامه درسی آموزش تخصصی علوم پزشکی از جمله داروسازی به نیروهای داروساز مستخدم رسمی در واحدهای گوناگون ارتش، تدوین فهرستهای دارویی و تجهیزات پزشکی و ... را برعهده دارد و با تمامی بخشهای درگیر در آموزش در مراکز دانشگاهی، درمانی و صنعتی و نهادهای ناظر از جمله سازمان غذا و دارو ، همکاری مستمر دارد.
تاریخچه تأسیس واحد دارویی در بهداری رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
اولین پایههای ساختار بهداری رزمی سپاه، در اوائل تأسیس آن و قبل از شروع جنگ تحمیلی گذاشته شد. این سامانه در زمان درگیریهای ضد انقلاب در غرب کشور، به ارائه خدمت به نیروهای نظامی و مردم مشغول شد بهگونهای که ساختار آن در این مناطق حتی زودتر از بهداری سپاه در تهران شکل گرفت. در شروع فعالیت بهداری سپاه معدودی از افراد درگیر در بخش دارویی بهداری از دانشآموختگان رشته داروسازی بودند. افرادی که تحت عنوان امدادگر آموزش دیده بودند و وظیفه ارائه خدمات و کمکهای اولیه پزشکی به نیروهای رزمی را برعهده داشتند، مسئول ارائه خدمات دارویی نیز بودند. همزمان با تشکیل بهداری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فعالیت واحد دارو و تجهیزات پزشکی آن نیز آغاز گردید و داروسازان مسئولیت اداره آن را برعهده داشتند.
ساختار سازمانی واحد دارویی و تجهیزات پزشکی بهداری رزمی
ساختار تشکیلاتی این واحد را از نظر زمانی میتوان به 3 دوره ابتدای جنگ و تا قبل از عملیات فتح المبین، قبل از شروع حملات شیمیایی و دوران بعد از شروع حملات شیمیایی دشمن تقسیمبندی کرد. با افزایش فعالیتهای بهداری سپاه، این ساختار سازمانی در سال 1360 به ساختار جدید متشکل از دو مدیریت مستقل برای انبارهای دارویی و تجهیزات پزشکی تغییر یافت و در سالهای 1361 تا 1364 بخشهای دیگری به ساختار تشکیلاتی و اداری آن افزوده شد. با انجام آخرین تغییرات در ساختار و سازمان دارو و تجهیزات قرارگاهی سپاه در سال 1364 ، این ساختار که بهصورت کامل در قرارگاه کربلا ایجاد شده بود، تا پایان جنگ حفظ شد. در سایر قرارگاهها این ساختار بین صف و ستاد تقسیم و بخشهایی از آن در صف و بخشهایی در ستاد مستقر شده بود.
وظایف و مسئولیت های واحد دارو و تجهیزات پزشکی و چگونگی ارائه خدمات
وظیفه مهم و راهبردی تهیه، تدارک، توزیع، برآورد و نگهداری دارو، فراوردههای خونی و تجهیزات پزشکی مورد نیاز، بازسازی و تعمیرات تجهیزات پزشکی و همچنین تجهیز تمامی واحدهای ارائه خدمات درمانی و بهطور کلی خدمات پشتیبانی در هر یک از قرارگاههای عملیاتی3 گانه (حمزه سیدالشهداء (شمال غرب)، نجف اشرف(غرب) و کربلا(جنوب)، برعهده واحد دارو و تجهیزات پزشکی قرار داشت. مهمترین اولویت بهداری رزمی رساندن خدمات دارویی مورد نیاز نیروهای عملیاتی در خط مقدم نبرد بود. به این منظور بهتدریج انبارهای دارویی در مناطق عملیاتی تأسیس و دسترسی بهتر به داروها و تجهیزات پزشکی مورد نیاز فراهم گردید. با آموزش نیروهای رزمنده به استفاده از کیف امداد انفرادی، انجام امداد رسانی اولیه به نیروهای عملیاتی، در کوتاهترین زمان ممکن در عمل میسر شد. امدادگران عملياتي هم دارای کوله پشتی مجهزی بودند که داخل آن تمامی وسایل مورد نیاز امداد اولیه فراهم شده بود. با توجه به سطح آموزشي امدادگر بعضاً داروي تزريقي مسكن و يا حتي سرم در اختيار آنان قرارداده ميشد. در هر دسته عملياتي يكنفر امدادگر همراه با برانکارد داشت. داروها و تجهيزات پزشكي موجود در پستهای امدادی شامل: داروهاي عمومی، ضد دردهای خوراكي و تزريقي و داروهای احیاءکننده، سرمها و بهويژه افزايش دهندههاي حجم خون و سرمهاي شستشو، لوازم رگگيري ساده تا كت دال، لوازم احياي اوليه آمبوبگ و اتصالات مرتبط(ساكشن و ...) و وسایل بندآوري خون بودند.
تأمین نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی بهداری رزمی
وظیفه مهم تهیه داروهای مورد نیاز نیروهای مسلح در دوران دفاع مقدس به وزارت بهداری و شرکتهای پخش دارویی موجود در کشور واگذار شده بود. نقش هلال احمر در تأمین داروهای خارج از فهرست رسمی داروهای ایران و نیز حضور فعال مردم در اهداء داروهای مازاد بر نیاز خود به جبهه ها، هم در زنجیره تهیه و آمادهسازی داروهای مورد نیاز جبهههای نبرد برجسته بوده است. تجهیزات پزشکی، بر خلاف داروها، تأمین آنها عمدتا" از داخل کشور انجام و تدارکات آن شرایط خاص خود را داشت و از واحدهای تولیدی داخلی و در برخی موارد نیز از شرکتهای واردکننده استفاده میگردید.
ارائه خدمات دارویی برای مقابله با عوارض سلاح های شیمیایی
با شروع استفاده از سلاحهای شیمیایی توسط ارتش بعثی عراق که دامنه آن به حملات شیمیایی به شهرهای غربی کشور هم کشیده شد، فعالیتهای علمی بسیار ارزشمندی توسط بخشهای گوناگون، از جمله ظرفیت تخصصی دانشکدههای داروسازی و صنایع دارویی کشور، صورت گرفت. این تلاشها سبب شد تا در کنار تهیه داروهای مورد نیاز جهت درمان عوارض مجروحین شیمیایی، اقدامات گستردهای برای تأمین آنتیدوتها و سایر داروها و ادوات فنی لازم در داخل کشور، صورت گیرد. این ابزارها و روشهای مقابله با سلاحهای شیمیایی در اواخر جنگ به حدی توسعه یافته بود که امکان پاکسازی سریع تمامی مناطق بمباران شده با سلاحهای شیمیایی حتی مناطق صعب العبور کوهستانی را به رزمندگان میداد. در نتیجه مجموعه تمامی تلاشهای ارزنده علمی و تخصصی و با اتکاء بر روحیه خودباوری و خودکفایی، علیرغم افزایش وسعت کاربرد این سلاحها توسط نیروهای بعثی عوارض ناشی از آنها در بین رزمندگان ایرانی کاهش چشمگیری یافته بود.
پروتکل های دارو درمانی در مصدومین شیمیایی
بر اساس اسناد و مدارک برجای مانده از دوران دفاع مقدس، 3 گروه از ترکیبات شیمیایی شامل گاز كلر- گازخردل، گازهاي اعصاب (سارين – تابون VX و....) و سيانور، به دفعات متعدد توسط ارتش رژیم بعثی عراق بر علیه رزمندگان ایرانی و حتی ساکنین شهرها از جمله سردشت و حتی شهر حلبچه کردستان عراق، مورد استفاده قرار گرفته است. علاقمندان به آشنایی با چگونگی انجام روشها درمان هر یک از این نوع مصدومیتها و مقابله با عوارض متعدد هریک از انواع آنها و نیز تجویز داروهای تخصصی لازم جهت رفع آلودگی و ضایعات ایجاد شده بر روی بدن رزمندگان از خطوط مقدم تا نقاهتگاههای تجهیز شده ، میتوانند به منبع شماره 14 فصل[3] در جلد 1 درسنامه (فصل 9) مراجعه نمایند.
اشارهای به فعالیت های دارویی در بهداری ارتش
تاریخچه این فعالیتها در ارتش به سالهای ابتدایی بعد از 1300 ه.ش. بازمیگردد که در آن زمان بخش مستقلی برای تأمین نیازهای دارویی نیروهای نظامی ایجاد شده بود و در سالهای اولیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی نیز ادامه یافت. با این وجود اگرچه بهمنظور خودکفایی ارتش در ارائه خدمات دارویی مورد نیاز بهداری ارتش، از امکانات اولیه و محدودی نیز برای تولید داروهای مورد نیاز خود برخوردار بوده است، لیکن در دهه 60 بهدلیل عدم موافقت وزارت بهداری وقت با ادامه فعالیت بخش تولید دارو در ارتش، این واحد به فعالیت خود خاتمه داد.
ساختار بهداری نزاجا[4] و نحوه ارائه خدمات دارویی در دوران دفاع مقدس
بهداری نزاجا در کشور علاوه بر تهران با ایجاد 5 منطقه پشتیبانی، توزیع دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز واحدهای ارتش را از طریق این مناطق و زیر نظر مدیریت دارو و تجهیزات پزشکی خود انجام میداد که تعداد قابل توجهی داروساز، عهدهدار برنامه ریزی و ارائه خدمات دارویی به نیروهای عملیاتی، بیمارستانهای ارتش و ... را برعهده داشتند. تعیین سهمیه و توزیع داروهای دریافتی بین واحدهای مربوطه در سراسر کشور بهصورت متمرکز از طریق آمادگاه نزاجا در تهران انجام میگرفت.
وزارت بهداری و خدمات دارویی دوران دفاع مقدس
وزارت بهداری وقت (که در سال 1364 به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تغییر نام یافت) وظیفه تأمین داروهای مورد نیاز کشور از جمله اقلام دارویی مناطق عملیاتی را برعهده داشت. با تشکیل ستاد هماهنگی بین وزارت بهداری و نمایندگان ارتش و سپاه، نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی جبهه های نبرد تعیین و با هماهنگی انجام شده توسط صنایع داروسازی و شرکت های پخش دارویی، برحسب اعلام نیاز مناطق جنگی ارسال می گردید. در این بین باید به استقرار نظام ژنریک در کشور و همچنین همکاری شرکت داروپخش نیز در تأمین اقلام دارویی مورد نیاز مناطق عملیاتی هم توجه نمود.
نقش دانشکده ها، اساتید و دانشجویان داروسازی در ارائه خدمات دارویی دوران دفاع مقدس
با بازگشایی این مراکز آموزشی بعد از انقلاب فرهنگی، بهتدریج حضور اساتید و دانشجویان در دفاع مقدس پررنگتر از سالهای آغازین آن شد، بهگونهای که تعدادی از مؤثرترین فرماندهان زمان جنگ از بین دانشجویان دانشگاه ها بودند. علاوبراین نقش علمی و توان تخصصی دانشگاهیان نیز مورد توجه مسئولین جنگ قرار گرفت، که در این بین باید به حضور فعال دانشکده های داروسازی کشور در تهیه و تأمین داروهای مورد نیاز خطوط نبرد هم اشاره نمود. در آن سالها، دانشکده های داروسازی موجود در کشور، برنامههای تولید برخی اقلام دارویی و آماده سازی آنها برای ارسال به خطوط نبرد را برعهده گرفتند. یکی از برجستهترین فعالیتها طرح سنتز آنتی دوتها و تولید داروهای ضد درد از جمله سولفات مرفین در دانشکده داروسازی تهران بوده است. برایند کلی این فعالیتهای علمی مشارکت همهجانبه مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی کشور در رفع نیازهای نیروهای دارویی و تجهیزات پزشکی رزمنده و اعتماد فرماندهان نظامی به توانمندیهای این مراکز بود.
یادی از شهدای واحد خدمات دارو و تجهیزات پزشکی
بر اساس آمار بهداری رزمی تا کنون تعداد 26 شهید سرفراز از واحد دارو و تجهیزات پزشکی اعم از پزشک، داروساز، تکنسین، کارشناسان و مهندسین تجهیزات پزشکی شناسایی و معرفی شدهاند. یکی از اولین شهدای داروساز دوران دفاع مقدس، دکتر محمد مهدی فقیهی است که متولد 1332 اصفهان و ورودی سال 1351 دانشکده داروسازی اصفهان بود. سیره و سلوک اخلاقی و اخلاص کمنظیر این شهید والامقام زبانزد خاص و عام بود و سرانجام به عنوان مسئول امداد و انتقال مجروحین در مرداد ماه 1362 در حال انجام وظیفه امدادگری خود در تپه های دربند(خاک عراق) به فیض شهادت نائل گردید. همچنین از شهدای عالیقدر حسن دغاغله (شهادت در روز سوم خرداد- عملیات بیتالمقدس) و مهندس التفات محمودی(شهادت در عملیات کربلای 5)، به ترتیب بهعنوان اولین شهید واحد دارو و اولین شهید واحد تجهیزات پزشکی قرارگاه کربلا یاد شده است(16). همچنین باید از دانشجویان داروسازی و حتی کارمندان دانشکدههای داروسازی باید یاد نمود که به عنوان رزمنده داوطلب با حضور مخلصانه در جبهههای نبرد، جان خویش را ایثارگرانه در راه اعتلای نظام اسلامی فدا نمودند و یا به افتخار جانبازی در این راه نائل شدند. نام برخی از این شهدای گرانقدر، زینتبخش واحدهای گوناگون بعضی از دانشکدههای داروسازی، صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور شده است.
توصیه های برگزیده برای آینده
تمرین و تأمل
شما مسئول واحد دارو و تجهیزات پزشکی شهرستان 20000 نفری در جنوب شرقی کشور هستید. ذخایر دارویی و تجهیزاتی برای شرایط عادی تعریف شده است. این اقلام طبق نظامات شبکه بهداشتی درمانی توزیع شده است. در یک حادثه زلزله نیازهای مبرمی بطور ناگهانی پیش می آید. تدابیر خودتان را برای این شرایط بحث نمایید.